Tidaholms kommun

REFLEKTIONER
Såhär några dagar efter Almedalsveckans avslut passar det väl bra med reflektioner från de som var på plats.
Såhär säger Tidaholms representanter om sin vistelse. 
 
Grupp 1
Från vänster: Ida Davidsson, Birgitta Andersson, Ulf Persson, Malin Lundberg, Runo Johansson.
 

Ida Davidsson (M)
Jag har haft det bra! Jag har skaffat mig ett större nätverk, talat mycket över partigränserna och inspirerat varandra. Jag har lyssnat en hel del på hur andra kommuner jobbar med yrkesutbildningar. För att få företagen att växa behövs den typen av utbildningar. Till nästa år önskar jag dock att arrangören ser över vilka seminarier, eller vilken typ av seminarier som är populära. Det hände att jag inte kunde komma in för att det var fullt. Finns det då seminarier som man av historik vet är populära kanske man kan lägga dem två gånger eller liknande.

Jag träffade mycket nya människor och fick nya idéer. Även fast seminarierna inte är nischade till just Tidaholm så kan du alltid få med dig informationen och sedan på ditt sätt applicera den i verksamheten. Det handlar om att tänka lite utanför boxen och vara öppensinnad.

 

Birgitta Andersson (L)
Bland annat var jag på ett seminarie som berörde borttagandet av skatten på solenergi. Den togs bort 1 juli. HSB och andra stora husbyggare var där och pratade om hur utvecklingen kan komma att se ut. De tror väldigt mycket på det här och att det kan byggas ut.

I Tidaholm ska det ju som bekant byggas nya bostäder – och det skulle vara väldigt intressant ifall vi kunde sätta lite press på dem att investera i solenergi. Det är ju skattebefriat upp till 250 kwh. Det finns även bidrag att söka för en sådan investering. Eftersom vi även ska bygga om Hökensåsskolan samt bygga en helt ny skola. Då känns det naturligt att använda solenergi. Det ska jag prata för när jag kommer hem!

 
 
Ulf Persson (C)
Det jag tycker var bäst med årets upplaga var Centerpartiets dag. Jag var med hela dagen – från kl. 07-23:30. Hela dagen var jättebra!

Jag deltog även en del vid föreläsningar om fiber på landsbygden där jag fick inputs och idéer om hur vi kan erhålla enklare och billigare lösningar hemma i Tidaholm. Jag lyssnade även till seminarier om samarbetet mellan polis och kommun där ordningshållningen i städerna låg i fokus. Vi kommer förmodligen inte få någon fast positionerad polis till Tidaholm, men det pratades en del om att ge väktare en bättre utbildning så att de i viss mån kan ”ersätta” polisen.

Jämför jag med förra årets upplaga av Almedalsveckan tycker jag det var minst lika bra. I år tittade jag lite mer noga på det jag tyckte var intressant. Förra året blev det lite mer fläng. Nu visste jag hur allt fungerade och kunde effektivisera tiden mer. Jag tog det lite lugnare och planerade mer noggrant.

 

Malin Lundberg (Näringslivschef)
Det har varit jättebra! Oerhört givande. Jag har försökt välja ut seminarier som handlar om digitalisering, handel, besöksnäring, kompetensförsörjning och industriell utveckling. Dessa har jag valt utifrån den profession jag har.

Vi måste digitalisera oss i offentlig sektor – och det börjar bli bråttom. Jag har förstått att digitaliseringen är svårare än vad man tror. Det handlar inte om att lägga alla tjänster på hemsidan och ”sen är det klart”. Vi behöver tänka mer i stil med ”Hur vill kunden att vi ska agera om 3-5 år?” Den insikten har tiden i Almedalen gett mig.

Jag åker hem med en del insikter som jag inte hade tidigare. Det är som att åka på kurs – fast här skräddarsyr du din kurs precis som du vill. 

 

Runo Johansson (Oppositionsråd)
För min del var årets upplaga premiär och jag måste säga att det var väldigt givande. Det var seriösa seminarier och det gav mig oerhört nyttiga inputs. Jag var exempelvis på ett seminarie om den nya kommunallagen. Den informationen tar jag verkligen med mig hem!

Jag lyssnade även en del på hur elbilarna kommer att förändra samhället. Förmodligen kommer de att förändra mer än vad vi tror…

Utbudet på seminarier var oerhört stort. Det var nästan att jag blev trött av att bara bläddra i katalogen! Det fanns över 4000 att välja på.

Jag kan absolut tänka mig att åka dit igen. Nästa år är jag nog inte med – men om två år! 

 
Grupp 2 
Från vänster: Hajrudin Adbihodzic, Mattias Ezelius, Anna-Karin Skatt, Lena Andersson, Eva Thelin, Miranda Bergsten.
 
 
Hajrudin Adbihodzic (V)
Första gången jag åkte hit var jag tveksam och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag var rädd att det var en plats för eliten att träffas, men så är det inte. Här har vi eliten och alla andra! Och alla kan träffas! Det är väldigt öppet och vill du prata med någon så finns möjligheten. Vi tycker kanske inte likadant politiskt men här kan vi träffas för att samtala. Det är oerhört värdefullt.

Jag är intresserad av samhällsvetenskap och det bästa jag var på i år var ett seminarium om det politiska läget i Ryssland. Att få sitta och lyssna på fyra ledande Svenska experter på det och höra deras olika perspektiv var mycket givande.

Partiledarnas tal var också bättre än förra året! Trots kostnaden är det värt att komma hit – alla kommuner borde komma hit! Jag tycker att vi ska försöka ha någon egen punkt nästa år, för vi gör mycket bra i Tidaholm!

 

Mattias Ezelius (S)
I Almedalen har det funnits över 4000 aktiviteter att gå på och det känns inte som att två har varit lika. Jag har såklart inte hunnit gå på alla men det visar att det finns massor att prata om i samhället. Här blandas frågor om politik med sådant som rör näringslivet och alla från stora till små organisationer har en arena för att föra fram sina frågor. Almedalen är en unik plats i världen för personer från olika grupperingar att mötas och samtala.

Här blickar man långt framåt och det tror jag att vi kan bli bättre på att ta med oss hem. Vi måste våga fundera på vad besluten kommer att innebära, inte bara just nu, utan flera år in i framtiden. Samtidigt måste vi vara öppna för förändring. Samhället förändras i snabb takt och vi måste hänga med. En sak jag tar med mig är tanken om att ett hållbart samhälle inte är negativt för ekonomin, det kan tvärtom skapa fler jobb och en mycket positiv utveckling på alla plan.

Det är roligt att kunna prata med representanter från andra ungdomsförbund och se att även om vi tycker olika i många frågor så är vi enade i andra. Ett tydligt exempel är vårt gemensamma ställningstagande mot rasism och högerpopulistiska krafter.

 

Anna-Karin Skatt (Kommunalråd)
Man kan inte backa in i framtiden. Vi måste följa med i utvecklingen! Jag har en mycket positiv känsla med mig härifrån och den vill jag ta med mig i vardagen. Vi har inga problem, men vi har många utmaningar och det ska vi ta tag i!

Vi måste bli mycket bättre på att öppna upp för samverkan – med alla! Vi är en liten kommun och att samverka kommer bara att bli viktigare för oss. Och det som är så bra med samverkan är att alla vinner!

När det gäller digitalisering har jag fått med mig att detta är inget vi kan välja att jobba mer med. Det är en nödvändighet. Våra medborgare förväntar sig att kunna göra mer på nya sätt och där måste vi hänga med utvecklingen. En annan fråga som har fått stort utrymme här är Miljö- och klimatfrågorna. De är så mycket större än vad vi kan ana. Vi kommer att jobba mycket med den typen av frågor i framtiden.

 

Lena Andersson (S)
Att få möjligheten att vara här är helt fantastisk! Det är mycket inspirerande, både med miljön här, alla seminarier och att få möjlighet att disskutera frågor på djupet med andra. Det är något annat än vardagen och det ger nya perspektiv.

Jag har fokuserat på skolfrågor och det är särskilt en diskussion om arbetsmiljön i skolan som gav mig mycket att tänka på. De kunde presentera tydliga samband mellan arbetsmiljön i skolan och elevernas resultat vilket är spännande att titta vidare på. Jag har också följt ett samtal om sjukfrånvaro bland elever och hur hanteringen av det skiljer sig från hur en arbetsgivare följer upp en anställds frånvaro – varför skiljer det sig så mycket? Detta kommer jag att ta upp när vi kommer hem.

 

Eva Thelin (Kommunchef)
Jag tar framförallt med mig alla spontana möten! När vi fick en stunds samtal med rikspolischef Dan Eliasson om hur poliserna ska räcka till i det förändrade samhälle vi ser växer fram. Vi fick en möjlighet att nämna Tidaholm och den situation vi upplever: Det är Almedalen för mig!

Jag var på ett mycket intressant seminarium om ”gigg-ekonomin” som handlade om en ny typ av arbetsmarknad. Mycket handlade om att digitaliseringen ger jobben en ny karaktär och att det behövs människor med en annan kompetens när de yrken som finns idag försvinner och nya tillkommer. Det blir fler och fler som inte har ett heltidsarbete, vilket är norm idag, som sitt mål. Man vill ha en större frihet i sitt arbete, man söker ”gigg” istället för fasta anställningar och det fick mig att fundera i nya banor. Det kommer jag att fundera mer på!

Internationella frågor har också fått mig att fundera. Jag var och lyssnade på ett seminarium om det politiska läget i Ryssland och det var mycket intressant. Tänker man också på händelser som Brexit och Trump i USA ser vi ett politiskt läge i världen som är i förändring. Att kunna gå och lyssna på experter som ger sin bild av verkligheten och framtiden i en mängd olika frågor är speciellt.

Ett genomgående tema har varit samarbete och samverkan. Att allt hänger ihop blir tydligt här!