Tidaholms kommun

Fredag förmiddag (dag 6)

Vår näst sista dag i Almedalen började vi med ett seminarium som gästades av Ginna Lindberg som är utrikeschef på Ekot, Sveriges Radio. Efter seminariet stannade vi till en stund vid TV4:s sändningsplats där vi fick höra Marcus Oscarsson prata om hur politiken i Sverige utvecklats.

Nästa seminarium var på temat Framtidens Sverige och huvudfrågan var Är det någon idé att fundera på vad man ska bli när man blir stor? Efter det seminariet skildes gruppen åt. Eva, Mattias och Hajrudin gick för att lyssna på ett seminarium kallat Ryssland och ett nytt politiskt läge och Anna-Karin och Lena gav sig iväg åt sitt håll.

 
Ginna Lindberg pratar om ”fake news” och om hur Sveriges Radio arbetar för att öka transparensen så att det ska bli lättare för var och en att granska dem. Ginna talade om vikten av att vara ute bland folk för att ta reda på vad de viktiga frågorna egentligen är samt om hur media måste bli bättre på att granska samhällets nya maktfaktorer som facebook och google.

”Att nyheter vrids och vinklas för att passa ett visst intresse, utan att det framgår, är ett stort problem. Det ställer stora krav på källkritik av oss som tar del av nyheter och på de stora mediebolagen att upprätthålla trovärdighet.” – Anna-Karin

 
Marcus Oscarsson och Anders Pihlblad under sändning.
 
 
 
Om 10 år kommer vartannat jobb att ha försvunnit och två av tre barn som börjar skolan i hösten kommer att jobba inom yrken som ännu inte finns. Så börjar beskrivningen av seminariet kallat Framtidens Sverige. En panel diskuterar kring digitalisering och framtidens anställningsformer. Framtidsspanaren och journalisten Andreas Ekström kommenterade.

”Det här utmanade tanken! Spontant tänker jag att digitaliseringen är fantastisk men jag tror inte att en maskin kan ersätta mänsklig empati. Jag kommer att fundera vidare på det vi lyssnat på.” - Eva

 
Representanter från bland annat Totalförsvarets forskningsinstitution (FOI) och Försvarshögskolan diskuterar Ryssland idag, hur man kommit dit man är och möjliga utvecklingar i framtiden.
 
"Det bästa jag varit på under veckan!" - Hajrudin
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress